baby

 

 

Home
Zwangerschapsyoga
Zwangerschapsmassage
Babymassage
Cursus op maat
Agenda
Draagdoeken
Veelgestelde vragen
Contact
Links
Algemene voorwaarden & privacy

 

logo Baby Interactielogo Baby Interactie

Baby Interactie

voor Zwangerschapsyoga
en Babymassage

Babymassage

De kunst van het aandachtig aanraken,

maar ook:

... een wederzijds geschenk

... in vele culturen een deel van de dagelijkse verzorging van de baby

... tijd om op adem te komen en elkaar echt even 'zien'

... elkaar liefde geven

... rustgevend en ontspannend

... een plezierige manier om intens en bewust contact te maken met de baby en de onderlinge band te verstevigen, waardoor ouder en kind elkaar goed leren kennen en vertrouwen. Als een baby veel huilt maakt dit de ouders en de baby gespannen. Zo kunnen zij in een vicieuze cirkel terechtkomen. Babymassage kan dit doorbreken doordat de baby de baby zich leert te ontspannen, maar ook de ouder leert zich te ontspannen. De cursus kan zo een rustpunt zijn voor beiden, van waaruit de vicieuze cirkel kan worden doorbroken en ouder en kind weer vertrouwd raken met elkaar.

Aanraken is één van de eerste manieren om contact te maken. Niet alleen met je stem, maar ook met je handen druk je uit wat je wilt zeggen. Baby's zijn hier erg ontvankelijk voor en laten zich door huidcontact geruststellen. Massage geeft hen een gevoel van liefde en geborgenheid. Massages hebben ook een positieve invloed op alle systemen van de baby (bloedsomloop, lymfesysteem, immuunsysteem, luchtwegen, huid, spijsvertering).

Babymassage kan ook een andere benadering zijn van baby's die onder andere veel huilen, allergie hebben, te vroeg geboren zijn, geen huidstimulatie hebben gekregen bij een keizersnede, KISS-syndroom hebben of overstrekt zijn.

Babymassage kan voor hen veel betekenen, vooral als gedurende de eerste lessen het warmwatermatras inzet wordt. Dit geeft extra geborgenheid, waardoor de baby zich makkelijker kan leren ontspannen.

In Nederland is het effect van babymassage bij prematuren door Tineke Bos onderzocht in het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam. Uit dit (voor)onderzoek blijkt onder andere dat baby's na massage een betere balans in de spierspanning (geen overstrekking) en een rustiger motoriek en hartactie hebben. De huid is na de massage soepel, warm en goed doorbloed. Ook drinken de kinderen goed en vallen zij in een diepe slaap. Babymassage kan de zorg een stuk completer en allrounder maken. Ik citeer Tineke Bos "het onderzoek heeft mij persoonlijk veel meer opgeleverd dan dat ik vooraf vermoedde. Deze zeer kwetsbare groep kinderen hebben mij diep geraakt en mij doen inzien dat zij naast alle noodzakelijke medische ingrepen en handelingen tijdens een opname, zeer zeker ook liefdevolle en gerichte aanraking nodig hebben".

Uit bovengenoemd onderzoek is wel duidelijk naar voren gekomen dat babymassage niet alleen gewoon leuk is. Het is gewoon erg goed voor een baby en dat ter bevordering van de gezonde ontwikkeling van het kind de babymassage een vaste plaats verdient in de dagelijkse verzorging van baby's en jonge kinderen.

 

Cursus Babymassage
Iedereen (vaders, moeders of verzorgers) met een baby tussen de 6 weken en de 8 maanden kan meedoen met een cursus babymassage. Voor baby's die extra aandacht behoeven is een consult vooraf aan te raden. Veelal kunnen zij daarna aan de cursus meedoen, eventueel op een warmwatermatras.

In een cursus van 6 lessen leer je een complete massage te geven. De technieken die daarbij van pas komen zijn: Shantala, Zweedse, Ayurvedische, TiBo en Klassieke massagehandgrepen. Er is ruimte om op bepaalde onderwerpen in te gaan: huidproblemen, luchtwegenproblemen, slaapritmes, voeding, draagdoeken, ontzwangeren, lichaamstaal van de baby en tillen en dragen van de baby. De cursus wordt gegeven in kleine groepen van maximaal 5 baby's.

Je kunt babymassage leren in een groep (voor baby's vanaf 6 weken) of tijdens een privé-les (voor baby's vanaf een week). De groepscursus wordt in Assen en Borger bestaat uit 6 lessen van anderhalf uur en kost € 90,-. Vind je Assen of Borger te ver, dan is het ook mogelijk om in je eigen woonplaats een cursus te organiseren. Zoek een groep van 3 tot 5 baby's bij elkaar en ik kom bij een van jullie thuis de groepslessen babymassage verzorgen. Ik vraag dan wel een reiskostenvergoeding van € 0,25 per kilometer.

Privé-lessen vinden plaats op afspraak. Een les van anderhalf uur kost € 45,-.

De cursus babymassage is all-in. Dit houdt in dat je, buiten eventuele voeding voor je kindje, nergens voor hoeft te zorgen. Alles is aanwezig: matrasjes, handdoeken, olie en schaaltjes.

 

Locatie en tijden:
Zie voor actuele tijden de agenda.
Staat er voor u geen geschikt moment bij dan is in overleg heel veel mogelijk.

In de ruimte van Baby Interactie aan de Taurus 23 te Assen (Kloosterveen) van 9.30 tot 11.00 uur en van 13.15 tot 14.45 uur.

In de praktijk van Chiropractie Borger aan de Eeserstraat 14 te Borger van 9.30 tot 11.00 uur.

Privé-lessen en lessen in de eigen woonplaats in overleg, ook eventueel op een middag of avond.